Friday, October 28, 2011

Proud to be Woman !!

Assalamualaikum ...


disebabkan masa kecik dulu dulu ,, kawan sepermainan aku kebanyakan adalah lelaki ,, I always questioned myself ..

" kenapa la aku ni perempuan ?? "

masa tu ,, memang nak sangat jadi lelaki .. jadi lelaki senang ,, boleh panjat pokok tinggi tinggi ( aku dulu boleh je panjat tinggi tapi at the end akan kene marah dengan nenek ) ,, bukak baju masa main kalau panas ,, nak semayang tak payah nak pakai telekung ,, pergi sekolah tak payah pakai tudung  ,,nak berenang dalam sungai tak payah nak cover cover ... and macam macam lagi .. senang cakap ,, banyak benda yang aku nak buat masa kecik dulu terbatas sebab I am a girl ..

masa sekolah rendah dekat Melaka dulu ,, aku tak pakai tudung pergi sekolah ( normal la kan budak sekolah  rendah tak pakai tudung masa tu ) sampai la standard 4 .. disebabkan aku masa tu dilantik jadi ketua kelas ( penolong aku masa tu budak laki ,, cool tak aku dulu?? .. heheh ) ,, cikgu kelas suruh aku pakai tudung and stop pakai pinafore.. atas sebab aku kena jadi contoh untuk pelajar lain .. mula mula nak memberontak jugak tapi cikgu yang suruh kena la ikut .. pergi sekolah memang pakai , tapi bila sampai kelas je terus buka tudung letak dalam meja .. sampai la cikgu kelas ambik tudung aku buang dalam tong sampah !! lepas tu terus pakai tudung tak bukak bukak dah .. thanks cikgu Rosli sebab pernah buat macam tu kat saya dulu ..

bila semakin besar ,, makin mengenal dunia ,, aku bersyukur dilahirkan sebagai seorang perempuan .. Alhamdulillah ..

Alhamdulillah juga kerana selepas itu aku membesar sebagai seorang perempuan yang memakai tudung .. walaupun tudung yang dipakai kadang kadang masih tidak sempurna .. tapi sekurang kurangnya ,, gambaran rambutku tidak jelas pada pandangan mata lelaki ..

dulu aku hanya menganggap tudung hanya digunakan untuk menutup rambut kalau keluar rumah .. lama kelamaan aku sedar .. tudung sebenarnya digunakan untuk menutup maruah seorang wanita .. kalau dulu .. aku sentiasa memuji artis artis wanita yang berpakai cantik tidak menutup aurat ,, model model majalah yang memakai tudung tapi baju yang dipakai masih tidak sempurna ,, tapi sekarang hati lebih memuji gaya berpakaian seorang wanita yang menutup auratnya dengan sempurna .. terdetik di hati untuk menjadi seperti itu ,, semoga Allah permudahkan jalan untuk aku ..



WANITA HIASAN DUNIA
disebabkan ia adalah hiasan ,, maka perlukan dijaga dengan sempurna agar sentiasa bernilai ..
Dan perkara yang paling membuatkan aku sedar betapa bertuahnya aku dilahirkan sebagai seorang perempuan ialah bila aku tahu Allah sangat memuliakan wanita ..

sangat mudah bagi seorang wanita untuk masuk ke dalam syurga ..

Rasulullah Sallallahu 'alaihiwasallam bersabda yang bermaksud : 


"Apabila seorang wanita solat 5 waktu, puasa 1 bulan (ramadhan) , 
menjaga kemaluannya (tidak berzina) , serta taat kepada suaminya, 
maka dikatakan kepadanya : Masuklah ke dalam syurga melalui pintu 
mana yang kamu suka!" (hadis riwayat Ahmad dan tabrani)






Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat,tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah. 


proud to be woman ,, proud to be MUSLIM !!

Thursday, October 20, 2011

Satu dalam Sejuta ..

Assalamualaikum ..


I really love this song .. my ringtone sekarang pon pakai lagu ni .. bila dengar lagu ni je I will remembered all my school' s memories especially masa dekat mrsm kuala lipis ..

dalam bilik gerakan BWP selalu je pasang lagu ni masa buat kerja .. sampaikan time perletakan jawatan pon .. kami guna lagu ni untuk perarakan masuk dewan ..

p/s .. ter fall in love dengan the guy yang ada scar kat muka tu .. hehee

Monday, October 17, 2011

Bekas Hati

Assalamualaikum ..

today is just a short entry only because i have a test this coming friday ... tau still awal lagi .. tapi .. nak jugak kadang kadang score 110 over 100 .. hehhh ..

memang dah jadi habit kot .. tyme ada test or exam or semangat nak blaja yang memuncak muncak .. mesti akan ada lagu yang  terngia ngia lam kepala .. semangat la dok download lagu tu .. pastu sync masok aipon ,, masok mp4 ,, masok playlist lam laptop .. then .. dok ulang2 la maen lagu tu sepanjang masa .. sungguh obsess (err .. gytu ke eja obsess?? ) .. and I also akan share ke' obsessan' ini dengan sapa2 yang terlintas kat kepala tyme tu ... sanggop anta mesej soh kawan tu dengar jugak .. how pemurah i am kan ? hehe

biasa nya banyak lagu .. tapi memandang kan hanya ada satu test kali ni .. so satu je lagu yang sedang bermain main dalam kepala sekarang .. JAR OF HEART .. setelah di goggle translate kan tajuk lagu tu .. jadi la BEKAS HATI .. haha .. I lagi prefer cover version yang Boyce Avenue & Tiffany Alvord nyanyi instead of original version by Christina Perri .. sebab nya ,, 2 orang ni nyanyi cam soft je .. cik Perri nyanyi agak kasar kot .. hehe .. gomen ne cik Perri ..


This song is about a girl would loved a boy with every part of her and he loved her deeply but he didn't fully understand what he had when he was with her, breaking up was the hardest decision she had to make, she could see he felt something for someone else even though he said he still loved her and would deny any feelings for the other girl, but he wanted to see if there was something better and not settle down just yet for he was only so young, so after she had enough of the lies she left him and he chose to purse the other girl, but all the while his first love was on his mind. She was still heart broken and still loved him, but hates what he did to her at the same time. Even looking at him brought memories of what they had together, and she felt as though no one could replace what she had with him. A year goes by and throughout the year the boy stays with the other girl but knows it was not anywhere near the magic he had with his first love. He comes back into her life wanting her advice and help with what he should do, wanting his first love to tell him that she still needs him. But she has learnt never to trust him again, she will never let someone throw her away to find something better and then come to the realisation that she was the best he could have ever had and expect her to jump straight back into his arms. He hurt her so deeply that just coming back into her life wont fix it, she wishes she never met him so he could have never hurt her, wishes he didnt have any control over her, and wishes she never fell in love with a liar. Who does he think he is coming back into her life after lying and choosing someone else to replace her, it will never work because of all the hurt he caused, all the lies he said and the hate created. The scar will be with her for the rest of her life but its a reminder to her to never let someone steal a part of her again, never to be tricked into believing empty words but mostly it is a reminder to never be tricked by him again. The scar is a learning curve so she can only improve what she has from now on and as soon as there is doubt she will let her heart take over and end it before she gets another gash that should have been prevented from the start..

p/s .. lagu ni sangat touching .. T_T

Saturday, October 15, 2011

Step Camp

Assalamualaikum ..

last week rasa macam minggu aktiviti kat mrsm je .. sebab tak belajar pon .. isnin tu memang dah hari cuti .. cuti sebab lam kalender tulis hari sukan seluruh jepon .. bagos betul jepon nih ! hari selasa ada kelas ..then rabu sampai jumaat ada camp yang dipanggil step camp bagi third year student .. budak tahun 4 pegy melancong .. budak mechi gy Hawaii .. ( kaya budak2 jepon ni ) .. electrical gy Taiwan .. architecture gy tokyo .. civil tak tau pulak gy mane .. budak budak 1st and 2nd year  kene belajar .. budak final year pulak rase tak buat pape kot .. sibuk dengan kenkyuu ( research ) .. btw..suke suke ati je nak panggil dorang2 ni budak .. hehehe 

rabu .. morning session ada maen maen cikit .. then petang pulak ada sukan .. bola tampar , futsal , basketball , yakyuu .. my name was in soccer kot ! pekebende la budak yang letak nama aku ni .. naseb baek ada pemilihan balik .. tukar la letak dalam volleyball team .. tapi tak turun maen pon .. hehe ... aku just support dorang dari tepi je .. team mechi menang untuk volleyball even yang turun maen tu 3 orang je .. haha .. budak budak mechi memang suke buat game tu macam dorang punye .. seyes sangat cool classmate2 ku  maen .. 

ni maen macam kota beracun .. ni kire name yang kene cabut keluar then dorang kene buat macam2 kat depan tu ..

tengok daripada belakang ingat pompuan .. tapi rupenya laki .. punya la dok ingat yang ada pertunjukan kostum ke ape jap lagi .. skali,, memang dia saje pakai .. pelik2 betul dorang neh

yang dorang tengah pegang tu ialah cream puff .. salah sorang daripada dorang akan dapat cream puff yang inti dia bukan cream tapi wasabi yang diletak dalam kuantiti yang banyak .. sape yang makan wasabi puff tu kira dia yang menang .. game ni sangat bes sebab macam neves pon ade nak pilih cream puff yang mane satu .. hee

maen binggo ! fes time maen binggo yang macam ni .. slalu maen yang kene lukis sendiri lam buku kotak2.. 

team mechi ..awal2 memang 6 orang turun maen .. tengah2 maen tu suke2 hati dorang je nak kuar duk tepi .. tinggal la 3 orang je .. naseb baek menang ..

sangat hebat dia ni maen since dia memang wakil kosen untuk volleyball .. padan la team kiteorang menang .. hehe ..

2 orang wakil  kosen lam team mechi

khamis .. pagi tu ada ryouri taikai .. maksudnye maen lawan masak masak ikot course .. lam course tu pulak ada 6 group .. kira ada 6 masakan la hari tu .. my group kena lawan masak pasta .. seyes terharu sebab group aku decide nak masak pasta cream seafood since aku tak boleh makan yang ada daging .. T__T .. masa untuk masak memasak tu dorang bagi lam sejam setengah .. tapi boleh pulak team aku duk rileks2 je 50 minit yang pertama tu .. alasannye .. dorang hanya perlukan 30 minit je nak masak pasta tu .. hehe .. so team aku duk la saja2 je tengok orang laen dok pulun masak .. selang 5 minit je mesti ade je orang datang tanya apsal tak stat lagi .. tak cukup barang nak masak ke ? surrender awal2 dah ke ? kiteorang buat muka poyo je cakap tak de pape masalah pon .. jikang ga nagasugiru dakara~~ ( masa panjang sangat ) .. 
bila time masak pulak ..tibe2 pasta tu rasa susu !! sebab tuang susu banyak sangat .. habes la dok pakat gelabah sebab masa tinggal sikit je .. kalut dok gi pinjam garam ngan pepper team sebelah .. rasa cam sekoyan dah kot tuang pepper ngan garam tu tapi tak hilang2 jugak rasa susu tu .. last2 tambah la sikit sos tomato .. lepas dah dok tuang2 garam ,, pepper segala bagai tu ..tetibe je pasta tu jadi sangat sedap .. seyes sedap .. sampai licin periuk tu orang duk datang try rasa .. alhamdulillah team kiteorang menang .. haha .. masing2 buat muka tak percaya sebab menang .. who said budak laki + budak pompuan sorang ( aku la tu ) tak pandai masak ??

suasana masa pertandingan tu ..snap gamba masa tyme tengah dok saje2 .. ;P

ni la tutor baru saya .. klasmate panggil dia Chibi ..

master chef hari itu

pandai maen volleyball & pandai masak .. pakej dah ni .. hee

kan dah cakap .. sampai macam ni skali jadi nye .. hehe

sesi petang pulak ada mini undoukai ( sukaneka ) .. ada maen tarik tali .. maen lompat2 tali skipping ramai2 , makan roti paling laju ..maen bola beracun and maen hapentah lagi satu tu .. 

bola beracun . seyes tak paham rule dia .. dah la sorang2 baling bola tu kuat gaya cam nak lepas geram kat orang je ..

maen tarik tali .. besar lengan aku kot tali tu .. huu

ni dorang tengah beratur untuk maen skipping  ..

makan roti paling laju .. roti tu seyes besa .. kalau aku yang makan kompem esok baru habes .. k .. hiperbola je ..hehe

video
ni la game yang aku cakap tak tau ape name nye .. tapi game ni best la .. gelak sorang2 aku tengok .. sampai sensei yang jadi mc dok tanye aku best ke tak game ni .. sensei ni pon satu ..tu pon nak tanya.. tak tengok ke aku dok gelak sakan depan dia .. 

overall ... untuk sukaneka ni .. team mechi menang .. yeay !! even aku tak maen pon ... hehe .. sebenanye ade je name aku untuk tarik tali ngan skipping tu .. tapi dorang so gentle tak bagi aku maen sebab aku kan the only girl .. hehe

tengah prepare nak amik gamba kemenangan dalam kelas ..

gamba2 untuk sukaneka tu semua adalah gamba classmate2 saya .. buat ape nak amik gamba budak course laen kan ..?? hehe 

I really enjoyed the camp so much .. even mula2 tu rasa cam tak best je .. rasa macam hubungan dengan classmate pon jadi makin rapat .. so .. berbaloi la jugak camp ni .. 









Friday, October 14, 2011

Why Allah let us experienced 'couple' ?

Assalamualaikum...

Kenapa Allah tetapkan yang kita akan mengalami pengalaman couple before we know that it's wrong .. wrong with the ' term' itself and also wrong with the partner ! senang cakap .. kenapa Allah temukan kita dengan orang yang salah .. rasa macam sia sia je masa yang kita spend untuk dia dulu dulu tu kan .. kalau tak boleh je time tu wat part time kerja  .. leh beli ipod ke laptop ke.. ( mase tu ko tengah blaja setengah mati nak monkasho k thirah !! ,,tak de masa nye nak kerja..)

Allah temukan kita dengan pasangan yang salah sebab nak kita jadi penilai yang baik .. kita dapat belajar perangai orang laki ni macam mana .. ye la .. manusia kan ada macam macam perangai .. senang cakap banyak songeh la .. ;p

Allah temukan kita dengan pasangan yang salah sebab nak kita dapat kasih sayang yang terbaik .. mana tahu pasangan kita yang dulu tu tak boleh  bagi kita cukup kasih sayang .. see ?? betapa Allah sayang kan hambaNya .. He wants the best for us ..

Allah temukan kita dengan pasangan yang salah supaya kita sedar yang ALLAH MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG .. kerana mengingatkan kita yang dia bukan lah pilihan yang hebat untuk kita .. untuk jadi pelindung kita .. ayah kepada anak anak kita nanti .. kita mesti nak yang terbaek untuk pimpin kita ke syurga kan ?

Allah sengaja temukan kita dengan pasangan yang salah sebab nak kita kutip pengalaman yang tak semua orang berpeluang dapat .. pengalaman memberi pengajaran kan ? so ,, dengan pengalaman yang ada tu boleh la kita jadikan guide untuk kita memilih pasangan yang tepat nanti..

Allah sengaja temukan kita dengan pasangan yang salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolonganNya .. bila kita putus dengan pasangan kita .. semestinya kita akan berdoa mengharapkan kekuatan untuk menghadapi dugaan itu daripada Allah kan ? see ?? betapa Allah sentiasa memberi hint untuk kita sentiasa mengingatiNya .. tapi kita ?? hanya bila ada masalah dan keinginan ,, barulah terpikirkan Dia ..

Allah temukan kita dengan orang yang salah supaya kita menjadi manusia yang HEBAT JIWANYA .. yang akan berjaya menghadapi dugaan yang mendatang dengan cekal dan tabah ..

dan Allah sengaja temukan kita dengan pasangan yang salah supaya kita sedar yang CINTA TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH .. sudah ditetapkan pasangan kita .. yang hanya Dia yang mengetahuinya ..

Allah ada sebab untuk semuanya ...

tetapi .. saya sangat berharap yang dulu tu  .. HE just let me experienced that moment untuk uji saya.. dan ujian nya adalah bila diri ini terpaksa lakukan sesuatu yang memang susah untuk dibuat.
susah nak putuskan hubungan dengan orang yang betul betul sudah berada dalam hati ini .. tapi .. bila diri dah mula kenal Islam secara perlahan perlahan .. saya tahu saya perlu lakukan pengorbanan ini ..
Allah nak saya betulkan diri saya sendiri dulu dan jadi a truly muslimah .. supaya pasangan saya kelak adalah yang terbaik untuk diri saya nanti .. yang boleh memimpin saya straight to jannah .. we can't demand nak pasangan yang hebat tapi  kita sendiri yang perlu jadi hebat untuk itu ..

dan saya juga berharap Allah bukan temukan saya dengan pasangan yang salah dulu .. Dia hanya nak kami berubah .. be a better person in term of Islam before kembali bersama .. cukuplah hanya seorang yang  pernah dan akan berada dalam hati ini .. INSYAALLAH ..

Allah tahu apa yang terbaik untuk Athirah ..

Tuesday, October 11, 2011

soulmate saya

Assalamulaikum ..

apa sebenarnya maksud soulmate .. ? bagi saya soulamate ni adalah seorang yang paham kita 100% .. kira macam kembar la .. apa yang kita nak .. favourite kita .. sikap kita .. habit kita .. semuanye dia tahu .. dan bagi saya jugak .. soulmate ni tak semestinya seorang yang berlainan jantina dengan kita .. macam saya .. soulmate saya adalah kawan perempuan saya yang saya kenal since darjah 5 ... if ade masalah ke .. rase nak share something ke .. I will turn to her ..

seyesly .. saya sayang dia dan persahabatan kami .. she knows all my secrets .. tak de satu pon yang tertinggal .. kalau ade yang tetinggal pon maybe sebab kami jaoh sekarang .. nak contact tak boleh .. yela .. kalau saya online die tak online ..


lagu ni special saya dedicate untuk dia .. even lagu ni macam untuk soulmate yang berlainan gender .. tapi tak pe la .. yang penting dia kokoro no tomo saya kan ? hihi


muka pon macam nak dekat sama kan ? ni la dia .. kokoro no tomo saya .. syahira .. teacher-going-to-be .. !
Saya sayang dia kerana Allah ..

masih mencari soulmate yang akan memimpin saya ke jalan Allah .. 

Monday, October 10, 2011

weekend + monday di Saijo

Assalamulaikum ..

every weekend kalau minggu depan nye tak de test or pape homework yang menuntut untuk disiapkan secepat mungkin ,,saya akan pergi spend time kat Saijo .. Saijo ni adalah tempat dimana terletaknye Hiroshima University .. dan juga ramai rakyat malaysia yang ada kat sini .. so rasa cam rindu nak cakap melayu ke ,, wat gile gile ngan kawan kawan ke .. ni la tempat nya .. sekurang kurangnye tak de tebelit lidah saya cakap bahasa jepon je 24 jam kalau datang saijo ni .. kalau datang saijo je mesti hari jumaat and hari jumaat tu pulak saya suka berbaju kurung ke kelas ( hahah ) ,, rasa macam nak balik bermalam kat rumah masa duk mrsm dulu je bila petang nye tu bawak beg baju naek tren 'balik' saijo .. hehe .. selalunya akan balik rumah kak wawa merangkap  akak guardian saya kat hiroshima ni .. ( sayang kak wawa lebeh la )

feel like at home kalau duk rumah kak wawa 

hari sabtu .. persatuan malaysian hiroshima ( PMH ) ada buat majlis sambutan hari raya.. even raya dah berzaman dah lepas .. haha .. tapi bak kata kak wawa .. raya kat malaysia sebulan so kat jepun pon mestila sebulan jugak .. agak boleh diterima la kata kata beliau .. layann .. hari tu jugak ada pelantikan ajk tertinggi untuk persatuan ni .. ingat nak jadi presiden tapi tak boleh pulak presiden pompuan :p .. hahah .. tapi congrats tuk kak wawa sebab jadi vice president .. leh bodek banyak banyak la lepas ni .. hihihi




ni la antara rakyat malaysia yang ada kat hiroshima

balik daripada jamuan raya tu .. teringin nak makan aiskrim .. even sekarang dah stat sejokk .. menapak la saya dengan fiza ke seven E .. tapi bila dibanding harga aiskrim tu .. nampaknya harga kat youme lagi murah ... so pergi la youme yang hanya sekangkang kera je daripada seven E tu ..

memandang kan kat youme tu ada purikura .. so berpurikura la kami even berdua je .. 

purikura depan cermin .. haha

besoknya .. kami ( kak aimi ngan kak wawa ) .. pergi beli barang nak buat cheese cake kat youme .. sikit sikit youme .. dah tu je yang boleh dicapai dengan jalan kaki .. huhu ..


purikura lagi !!

malam.. kami pergi main badminton .. lama dah tak maen badminton .. naseb baek skill tak hilang lagi .. haha .. poyo jek



bukan setakat badminton je .. basketball pon kami main .. tak pernah pernah maen basket selama ni .. so saya bantai je maen macam bola jaring .. lebih kurang la tu kan ?? ke tak ? haha


balik daripada maen ..teros masok dapur baking cake .. ni dah kali kedua buat kek .. kalau kat malaysia .. memang tak buat dah rasenye .. nak makan je gi beli kat secret recipe .. senang nye la hidup .. tapi kat jepun ni kalau dah teringin sangat nak makan .. tepaksa la buat resepi rahsia sendiri .. walaupun rase kek  still tak leh lawan secret recipe nye kesedapan yang tahap membunuh tu .. ada la jugak rase ' cheese cake ' nye ..

tada !!

boleh pulak terlupa yang hari ahad tu jugak hari convocation along .. kiranye along dah officially graduate from universiti kuala lumpur .. sedeynye tak dapat pergi .. nak bagi bunga .. bear ke .. nak tumpang pakai jubah grad tu .. T__T .. alhamdulillah rezeki along murah sebab right after he finished study ..teros dapat kerja as a designer kat karangkraf .. rezeki Allah kan .. syukur ...

how I wish I was there .. incomplete family photo T__T


mungkin ini la harga yang perlu dibayar bila memilih untuk belajar di rantau orang .. 

Wednesday, October 5, 2011

Rindu kampong !!

Assalamualaikum ..

hari hari post entry baru .. tak de keje hape budak ni ?.. hehe .. sekarang tak busy mana lagi .. so boleh la nak post tiap tiap hari .. nanti kalau dah start busy nak mengadap laptop pon tak de masa agaknya ..

time time hujan ni teringat lak kat kampung .. kampung sebelah ayah .. yang kat selising tu .. ntah la .. tetiba je teringat zaman zaman duk rumah tu dulu .. masa darjah 5 dengan 6 .. balik duduk kampung ngan nenek ngan atuk sebab tak de orang nak teman dorang kat rumah .. so , aku , umi , adek je yang balik duk kampung .. baba stay kat melaka ..

start dengan duk kat kampung ni la aku transform daripada budak bandar kepada 100% budak kampong .. nak kata rumah atok tu kampong sangat tak de la plak .. arwah atok dulu penghulu kampung .. so rumah atok agak ke depan la sikit daripada rumah orang lain .. jadi senangla sikit orang kampung nak datang mengadu longkang tersumbat ke ,, atap rumah bocor ke , kipas tercabot ke , lembu tercekik rumput ke ..

rumah atok 2 tingkat .. bawah batu atas kayu .. ingat lagi dulu dulu maen nyorok nyorok bes dalam rumah sebab rumah atok yang tingkat bawah tu besar dan bilik dia bersambung sambung.. kira masuk pintu ni boleh keluar pintu lagi satu .. maen kejar kejar pon seronok ..

pastu panjat pokok jambu tepi rumah .. siap cop tempat lagi atas pokok tu .. kira macam hak persendirian la .. pernah je tido atas pokok tu .. naseb baek tak terjatuh je .. hee ..

petang petang maen dengan kawan .. macam macam benda maen .. maen galah panjang , teng teng , maen lompat getah .. pernah je kumpul duit banyak banyak sebab nak beli getah .. even aku ni pendek .. tak pernah lagi kalah tau maen getah .. masa kat melaka pernah wakil sekolah maen lompat tinggi ngan lompat jauh .. sikit je lagi nak ditabalkan jadi olahragawati sekolah .. hohoho ..

kadang kadang tu gy maen basikal .. basikal yang aku naek tu bukan yang basikal budak pompuan yang ada raga kat depan tu .. tak macho la naik benda tu .. aku naik basikal GT .. masa tu kan femes basikal tu .. setakat lumba basikal tu .. toksah cakap la .. jaguh kampung ni .. err .. bagi kategori perempuan la .. hihi .. sampai nenek aku pernah cakap aku ni tak macam perempuan dah .. kiteorang pernah kot naek basikal sampai tali air .. kira dah jaoh dari rumah la tu ... kawasan tu pulak kira macam kawasan larangan la bagi kiteorang budak budak ni .. sebab pernah orang lemas kat situ.. pastu ada orang kampung mengadu kat umi aku .. maklum la cucu ketua kampong ,, mesti orang kenal .. tak pasal pasal hari tu kena rotan ngan ranting kayu .. hahaha ..

time banjir pulak .. rumah atok mesti naik air .. tapi tak de la sampai air tu masok rumah .. kiteorang pernah gi cari lintah banyak banyak letak dalam tin kosong .. pastu bila hujan dah berenti .. hidupkan api pakai ranting kayu then rebus lintah lintah tu .. hahah ... kejam tak ?? .. lama lama lintah tu jadi keras .. tak caye try wat sendiri ..

malam malam pulak gi mengaji kat rumah sedara belakang rumah atok je .. tapi jalan nak gi rumah cikgu mengaji tu gelap .. selalu je cari alasan tak nak pergi .. kalau balik je kalau tak pecut lari tak sah .. takot nye pasal ..

disebabkan rumah atok yang tingkat atas tu tak guna sangat .. kalau guna pon guna nak jemur kain je .. sepupu sepupu aku slalu la cerita bukan bukan pasal tingkat atas tu .. dengar bunyi bola melenting la .. padahal tak de pape pon .. depan rumah atok tu pulak ada rumah banglo 4 tingkat ke 5 tingkat ... lupe dah .. tapi rumah tu tak siap buat sebab tuan rumah dah meninggal .. punya la besa rumah tu .. dari jalan besar pasir puteh - kota bharu pon boleh nampak rumah tu .. kalau malam malam mesti seboleh mungkin tak nak pandang pon rumah tu .. seram kot..

kalau balik sekolah pulak .. tudung tak bukak teros gi duduk depan tv .. time tu tengah femes cerita filipina .. pastu sambung cerita thailand lak .. pastu sambung telenovela lak kat tv3 .. lepas telenovela lak ada cerita thai lagi sekali .. sampai pukul 5 kot duk depan tv je .. tudung tak bukak bukak .. sampai nenek aku tanya .. lepas ni nak gi sekolah lagi ke ?? haha .. seyes tak perasan tudung tak bukak lagi .. lepas abes tengok tv ,, gi keluar maen lak .. memang tak study langsung !! terok terok .. naseb baek skor jugak time upsr ..

banyak kenangan aku kat kampung tu .. tapi sekarang semua dah berubah .. dah tak comot macam dulu dah .. dah slow slow transform jadi perempuan balik .. hee .. rumah atok pon dah tak macam dulu dah .. pakcik dah renovate 90% dalam rumah sampai dah tak de dah bilik yang boleh tembus tembus .. huhu .. sedih sedih ... pokok pon banyak yang dah tebang .. dah hilang dah port lepak aku atas pokok jambu dulu .. isk isk ..

hidup perlukan perubahan kan ? ..

Tuesday, October 4, 2011

first time jejak kaki di Tokyo

Assalamualaikum ...

balik from malaysia hari itu turun dekat Narita airport .. saja je nak jalan jalan tokyo padahal kalau turun kat kansai airport lagi dekat ngan hiroshima .. tak pe la .. skali skala .. lagipun tak pernah pernah sampai lagi tokyo.. balik hari tu pon skali ngan wiwin .. naseb baek ade kawan .. huhuhu .. leh la nak borak borak lam flight bagi hilang rasa sedih tu .. ( padahal tido je lam flight tu ) ..

kat tokyo kami stay kat rumah kak dzu kat sakuradai .. comel kan nama tempat tu .. hari yang kami sampai tu .. tokyo dilanda taufan .. mula mula masa dalam rumah ingatkan bunyi tren lalu sebab rumah kak dzu memang dekat dengan eki ( train station ) .. pastu lama lama baru perasaan .. rupanya bunyi angin .. hoho .. naseb baek rumah batu .. kalau rumah papan macam rumah atok kat kampung mesti dah melayang dah atap ... satu hari tu kitaorang tak keluar jalan pon ..alasan nye .. taufan .. padahal tak nak terima kenyataan yang sekarang ada kat bumi jepon dah .. sebab dalam rumah tu kitaorang dok layan drama drama melayu je .. ohh .. kitaorang bukak streaming tv2 sebab nak tengok bola malaysia lawan jepon .. haha .. semangat tak ? internet jepon kan laju tak hingat .. so tak yah buffering bagai la kalau nak tengok pape pon ..

semangat tengok harimau malaya

hari jumaat baru start keluar rumah .. ( kitaorang sampai kat tokyo hari rabu ) .. pergi shibuya .. kat tempat tokyo drift shooting tu .. yang orang panggil shibuya crossing .. seyes ramai orang .. dah la tu .. sorang sorang jalan laju kemain..yang peliknye .. bila lampu isyarat hijau semua orang cross .. then bila lampu merah balik .. penuh balik orang yang nak tunggu cross ..mana datang semua orang ni .. padan la sewa rumah kat tokyo mahal sebab tak cukup tanah wat rumah kot ..

ni la shibuya crossing ..  gambar amik kat cik google ..tak de nye aku nak panjat tinggi tinggi amik gamba ni

masa kat shibuya tu kami pegi lunch kat restoran thai .. hapentah nama kedai tu .. best la jugak makanan dia .. tapi still tak leh lawan restoran thai yang kami pegi masa kat nanba, osaka hari tu .. 

lepas kenyang mula lah amik gamba pelik pelik .. haha

ni kat shibuya crossing

esok nye pulak .. pegi jalan Yokohama ... bagi aku bandar ni macam putrajaya sikit .. bangunan semua tinggi tinggi tapi peaceful je .. tak hectic macam tokyo ..

dalam tu ada mall .. tingkat bawah ialah tren station

disebabkan plan nak ke disneyland dibatalkan atas sebab sebab tertentu .. kami pergi la main kat cosmoworld .. not bad la .. main sampan yang ala ala roller coaster tu .. tapi tak laju la .. pastu masok rumah hantu .. hantu jepon menakutkan ok .. terjerit jerit jugak la dalam tu .. pastu naek basikal yang kayuh atas rel kereta api .. tapi yang pastinya aku tak naek la roller coaster dia .. still fobia ngan benda tu lepas naek kat usj hari tu T__T .. tengok je la dorang dorang ni maen .. 

teruja sebab pukul 6.00 dah gelap dah 

mostly semua pakai kain hari tu tapi layann je maen kat cosmowold  .. haha

hari tu tak berapa nak sihat sebab tu muka pon macam pelik je .. heee

ni la tiket cosmoworld ... 

esok tu dah nak balik hiroshima dah .. rasa macam tak nak balik .. nak duk rumah kak dzu je .. huhu.. dah la omsick tak habis lagi time tu .. kak wawa pon tak balik jepon lagi .. atleast tau ada kakak lagi sorang kat hiroshima even bukan balik rumah dia pon kira ok dah .. tak de la rasa sorang sorang kat hiroshima tu .. 

hmm .. yang penting tokyo best !!






Monday, October 3, 2011

new sem .. new subject .. new tutor !!

Assalamualaikum ...

bermulanye semester baru ... rase macam baru je sampai kat jepon ni .. tapi kejap je dah nak dekat setahun dah .. i'm not going to talk pasal homesick sebab baru je recovered~~ ( ceyhh .. padahal tebayang bayang lagi  kehidupan sehari hari kat umah hari tu ) T___T .. percaya atau tak .. ekceli nye paling rindu nak keluar jalan malam malam kat bandar terengganu ngan famili, then having a supper kat kedai tepi pantai .. waa .. sangat bes ok angin laut malam kat terengganu ..

okey okey .. dah cakap pasal tu .. rase macam sem baru ni sangat bizi sebab ade projek yang nak kene buat kat kilang .. huuh .. gaye cam aku pandai je nak gune mesin yang gedabak besa tu .. T__T .. tu tak pe lagi .. atleast ade orang yang akan guide aku .. ,, insyaALLAH tak akan ade kes ' seorang pelajar malaysia tersepit jari kat mesin' hheee .. yang aku paling takot skali kene wat robot .. R.O.B.O.T .!! benda paling last skali aku nak buat dalam dunia ni ~~ huhuhu .. macam mane la aku nak wat robot tu .. pasang pasang robot tu insyaAllah la boleh sebab aku jaguh maen LEGO mase kecik kecik dulu ( poyo ~~ ) .. nak program kan robot tu yang ngeri .. kang aku teprogram bende laen lak macam mane .. dah la ade competition nanti .. rase nak nanges je ..

sem ni jugak ade blaja programming .. bila tanye sensei nanti shiken macam mane bentuk dia .. naseb baek sensei cakap shiken nanti shiken yang kene jawap kat paper.. bukan nye dia bagi soalan then suruh program kan .. kalau tak memang hancor la .. hishhh .. memang aku ngan programming ni memang tak ditakdirkan bersama langsung .. dah try kenal dah tapi tak cinta cinta jugak .. berserah je la ..

then untuk seizu pulak .. ( seizu tu maksudnye drawing ) .. kali ni kene drawing 3D nye component .. memang la rase cool bile dapat buat sebab gaye macam engineer dah tyme buat tu .. tapi seyes susah nak paham .. mase sem 1 hari tu wat seizu pakai JWW je .. kali ni pakai proENGINEER .. kalau dalam BI pon aku rase susah nak wat apatah lagi dalam bahase jepon !! lagi la susah nak ingat .. dah la aku ni memori ala2 ikan emas je .. tambah2 lagi aku rabun IT .. T__T ..

anyway .. sangat sangat nak berterima kasih kat tutor baru .. yang tak jemu jemu ajar benda yang same kat aku .. hehee .. tutor lame ade kat state skang .. international exchange student nye pasal .. tapi tutor yang kali ni lagi bes sebab slalu tanye aku kalau nampak aku wat muka tak paham time sensei ajar ..

sekarang ni duduk kat hostel skali ngan nihonjin sebab hostel lame tengah renovate .. kecik je bilik dia .. even baju2 aku pon tak muat nak letak lam almari .. katil aku pon sempit je jadinye sebab ada cik ted .. cik ted x muat nak letak bawah .. see ?? imagine betapa keciknye bilik aku skang .. dah la tiap2 malam ade tenko ( tenko tu macam warden check kita ade ke tak kat hostel ) .. tak pe tirah .. bertahan sampai tengah bulan 12 ni je .. yosh !!

ohh .. azam baru sem ni .. nak lepak library lepas balik skolah .. nak wat macam kat INTEC dolu dolu .. ( gaya cam slalu gy library je ) .. hehehe ..

ni la cik ted .. tapi ni mase lam bilik lama .. skang lagi nampak besa sebab bilik kecik .. 



ShoutMix chat widget
 
Template Edited by Miss Pelangy| All Rights Reserved And Protected |